Ajankohtaista

Kirjaisten huutokauppa- ja kirpputositapahtuma 10.7!

sekä ennakkotietoa kesän 2024 tapahtumistaLue lisää »

Ennakkotietoa Kirjaisisten kesästä 2024 >>

-kesätori kaupan edustalla joka lauantai klo 11, alkaa viikko ennen juhannusta

-Juhannussalon nosto juhannusaattona 

-Huutokauppa ja kirpputoritapahtuma 10.7

-Amazing race Kirjais heinäkuun lopulla

-Muinaistulien yö

 

Elävä kylä

Kirjaisten pinta-ala on 9,9 neliökilometriä ja saarella on nyt noin 50 vakituista asukasta.

Kirjaisten kylä on viimeisen 100 vuoden aikana läpikäynyt valtavan muutoksen. Vuonna 1958 Kirjaisissa oli vakituisia asukkaita 83, vuonna 1998 28. Viime vuosina suunta on kuitenkin kääntynyt, ja Kirjaisten väkiluku on jälleen kasvussa. Lapsia on syntynyt viime vuosina useita ja kylään on jonkin verran myös muuttanut uusia asukkaita.

Kirjaisten kylää arvostetaan koko Nauvossa ja myös muualla alueella. Juhannusjuhla, leikkipuisto, urheiluviikko, kirjasto, rantalentopalloturnaus ja ennen kaikkea huutokauppa ovat tunnettuja esimerkkejä kylän elinvoimaisuudesta. Toimintaa johtaa kyläyhdistys ja sitä toteuttaa suuri joukko vapaaehtoisia.

Kirjaisten historia

Saaren nimi Kirjais on mainittu kirjallisissa lähteissä jo viisisataa vuotta sitten, Kyriawsin kylä (1474) ja Kijriax (1540). (Uppslagsverket NaKirjaisgubbingu 2019)

Legendan mukaan koko Kirjaisten saaren omisti "Kirjaisgubbin", "Kirjaisukko". Kirjaisgubbin oli Anders Bertilsson (1689-1769), joka osti Kirjais rusthollin 1750. Hän oli kahdesti naimisissa ja hänellä oli 12 lasta. Testamentissaan hän jakoi saaren kaikille perillisilleen, ja saarella asuu edelleen monia hänen jälkeläisiään yhdeksännessä tai kymmenennessä sukupolvessa.

1923 Kirjaisten koulu (Kirjais kursgård) rakennettiin talkoovoimilla kyläläisten lahjoittamalle maalle. Sitä ennen kylässä oli ollut vain ajoittain kiertokoulu. Koulu oli tarkoitettu myös Kirjaisia ​​ympäröivän saariston lapsille, ja heidät majoitettiin kylän tiloihin. Saarella on ollut kauppa 1900-luvun alusta lähtien.

Kirjaisten historian suuri merkkitapahtuma oli sillan rakentaminen vuonna 1968. (Från rusthåll till sommarparadis, vårt Kirjais under 260 år; Benita Andren 2013)

Yhdessä kuvittaja Lena Frölander-Ulfin kanssa olemme tehneet Kirjaisgubbenista kirjasen, kokoelman kummitustarinoita ja tarinoita, joita olemme käsitelleet yhtenäiseksi tarinaksi. Olemme linkittäneet tarinan viiteen kylän vierailukohteeseen, joista saa lisää faktaa paikan päällä kylteissä.

Samalla kun levitämme vanhoja tarinoita ja toivottavasti tarjoamme hauskan kokemuksen omille ja toisten lapsille, haluamme saada ihmiset vähän kävelemään Kirjaisissa ja katsomaan aina läsnä olevaa historiaa. Kohteitamme ovat mm. upotetusta laivasta peräisin oleva vanha kölihirsi, jonka olemme vetäneet ylös vuorelle, vanha kivijalka ja vanha navetta, jossa Kirjaisukko kummittelee...

Kirjanen on myynnissä kyläkaupassa

Missä olemme

Kirjainen sijaitsee 40km etelään Turusta ja 170km länteen Helsingistä.